niedziela, 1 stycznia 2012
PIJANY RODZYNKOWIEC
Biszkopt:
7 jajek
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
5 białek
1 szkl. cukru
20dag wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
3/4 litra mleka
0,5 szkl. cukru
1,5 kostki margaryny
Rodzynki w czekoladzie:
40 dag rodzynek
1,5 szkl.czystej wódki
1/4 kostki margaryny
2 mleczne czekolady
Biszkopt:
Jajka ubijać z cukrem na parze aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodawać przez sitko kakao, ciągle mieszając. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Piec na średniej blaszce w temp. 170-180*C przez około 35 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać wiórki, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i piec na średniej blasze na złoty kolor.
Krem:
Z puszki ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki. W tej wodzie wymieszać 2 budynie ( w proszku) z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej. Mleko zagotować, dodać cukier i budynie wymieszane z żółtkami - zagotować i wystudzić. Zmiksować margarynę i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Do kremu dodać ananasa pokrojonego w drobna kostkę.
Rodzynki w czekoladzie:
Rodzynki zalać wódką (najlepiej na noc). Margarynę rozpuścić z dwoma tabliczkami czekolady. Dodać odsączone rodzynki.
Układać:
Biszkopt - krem- wkładka kokosowa - krem - biszkopt - rodzynki w czekoladzie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz