poniedziałek, 9 stycznia 2012

Bułeczki z czarnuszką


ok. 4 szklanek mąki tortowej
1 łyżeczka cukru (płaska)
2,5 szkl. mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
50 g roztopionej margaryny
czarnuszka




1. Z drożdży, letniego mleka, cukru i odrobiny mąki zrobić rozczyn.

2. Po około 20 minutach, gry rozczyn wyrośnie dodać do tego
mąkę, jajka i sól. Wszystko dobrze wyrobić drewnianą łyżką, na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiać dalej az do momentu gdy ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odrywać się od łyżki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

3. Kokilki dobrze wysmarowac i nakładać do nich ciasto do połowy wysokości ścianek naczynia. Posypać gruba sola i czarnuszką. wstawić do nagrzanego piekarnika do 200*C i piec ok 30 minut az do zarumienienia sie bułeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz